Obisk »Gira« 2011

Tudi letos si je najzanimivejšo etapo »Gira« in nekaj zanimivih vzponov v Dolomitih , ter Grossglockner v živo ogledala , prekolesarila, že kar lepa ekspedicija Sevničanov. S tremi avtomobili , kolesa seveda na strehah, nas je v petek 20.05.2011 v zgodnjih jutranjih urah na pot krenilo sedem kolesarjev in kolesarka. ( Andreja Klemenčič, Mitja Rok, Željko Jurkošek, Iztok Pohar, Miran Vovk, Grega Kovač, Jernej Klinc, Robi Kosaber)

Prvi dan smo kolesarili na obrobju Dolomitov. Parkirali smo pod prelazom Mauria v mestu Lozzo di Cadore dobrih 40 km pred Cortino d Ampezzo. Mimo Cortine na 1800nmv prelaz Tre Croci, naprej do jezera Misurina in do koče pod mogočnim masivom Tre Cime di Lavaredo na višini 2305m. Sledil je le še spust in sklenitev kroga na izhodišču. Vreme nam ni bilo naklonjeno , saj smo približno pol poti poleg dežja trpeli še, mraz ,točo, strele… . ( 106km, 2110nmv)

Po počitku v našem stacionarju , mestu Sutrio, pod Zoncolanom, je bil pred nami dan , ki ga ne bi smeli zamuditi. Kraljevska etapa Gira. Lienz-passo Mauria-Monte Crostis- monte Zoncolan. Že zgodaj smo krenili proti prelazu Ravascletto. Takoj po osvojitvi vrha se desno odcepi na novo urejena ozka gorska cesta na Monte Crostis. Ob našem prihodu še zaprta, a na srečo se barikade umikajo tik pred nami. Izvemo, da se kolesarji Gira na Crostis ne bodo podali (nevaren spust), tako da bo dan že malček okrnjen .Vzpon na Crostis je kolesarsko fantastičen. Na vrhnjem 7 km makadamskem delu še tehnična okvara ,ki mi prepreči nadaljevanje. V dolino se vrnem s kombijem organizatorja, kjer me že čaka Miran z rezervnim obročem. Zaradi pozne ure se na Zoncolan povzpneva s Sutria , zamudiva pa tudi vso vznemirljivo dogajanje na dirki, ki se je odvijalo na mitskem vzponu. Tudi ta dan, je prvo tuširanje bilo že na kolesih.( celotna trasa 67km, 2700nmv)

Za zaključek se odločimo glede na vremensko napoved prevoziti zaključni vzpon petkove etape na Grossglockner. Izhodišče je Heiligenblut 100 km severneje od Sutria . Vreme , ki nam je godlo vse dni, nam tudi na odlično razgledni alpski cesti ne dovoli do samega vrha, zato se zadovoljimo z vožnjo do razglednega panoja Kaiserja Franca Josefa do 2340m. V povratnem spustu za las uidemo dežju, ter se za zaključek ne premočeni vrnemo proti Sevnici. (33km, 1230nmv)

Odgovori