Kolesarsko društvo Sevnica v letu 2012

 

 

Kolesarsko društvo Sevnica že 17 let povezuje interesno skupino članov za ukvarjanje z rekreativnim kolesarstvom , katerega se trudi z vzgledom , ter organizacijo množičnih rekreativnih prireditev  približati širši  skupnosti.

 Delovati organizirano, dosledno in predano, je bilo skupno vodilo ustanovne skupine na ustanovnem sestanku novembra 1995. Ista skupina je že nekaj zaporednih let prej uspešno izvedla gorsko kolesarsko dirko »Skok na Lisco«. Dirka, je tako kot naši ustanovni člani z dolgoletnim predsednikom Zvonetom Košmerlom in zakoncema Traven, nepogrešljiv datum  na rekreativnem koledarju tako po stažu, kot dobri organizaciji. Društvo od samega začetka, torej od 1996 prireja kolesarski maraton. Sevniški kolesarski maraton je z iskanjem primerne trase za množično udeležbo, le to par krat spremenil, že nekaj let pa ostajamo pri skoraj idealni. Terminsko se je vseh 16. zvrstilo konec maja. Nikoli si nismo želeli, da bi po množičnosti presegel  naše zmožnosti, ampak , da so vsi, ki jih veseli družno poganjanje pedal zadovoljni z našim delom. Tudi zaradi tega je društvo od Olimpijskega komiteja in Turistične zveze Slovenije prejelo srebrno priznanje. Verjetno smo eno redkih društev na občinski ravni, ki občanom in širše ponuja dve množični rekreativni priložnosti. Število sodelujočih  kolesark in kolesarjev na obeh prireditvah je običajno okrog 350. Za oba dogodka se aktiviramo vsi člani z mnogo prostovoljnega dela in časa. Zahvala tudi našemu dolgoletnemu sponzorju Tanin Sevnica in vsem ostalim donatorjem , s pomočjo katerih nam uspeva leto za letom.

 Ob dveh glavnih ciljih nas skozi leto nenehno povezuje glavni krivec druženja, to je seveda kolo. Redno organizirano kolesarimo ob četrtkih popoldan od aprila do konca septembra, od letos tudi ob torkih, za tiste malo hitrejše. V juliju za naše člane pripravimo tridnevno kolesarsko potepanje po Sloveniji, tudi preko meja nas zanese. Veliko je še sprotnih dogovorov za druženja na kolesih, pa tudi brez. Že četrto  leto zapored počastimo Praznik občine Sevnica tako, da si lepote in pripadnost domačemu okolju utrdimo s celodnevnim kolesarjenjem znotraj krajev občine Sevnice. Prireditev smo poimenovali »Od zore do mraka«. Kolesarstvo, kot način rekreacije si bomo trudili promovirati tudi s tematskimi predavanji posameznikov, kateri imajo znanje in zgodbe na to temo.

 Seveda ni ukvarjanja s športom, če v njem ni vsaj kanček tekmovalnosti. Kar lepo število naših članov  je že, ali jih še čaka začrtan tekmovalen cilj. V lanskem letu sta najtežjo evropsko MTB etapno dirko Transalp zaključila Ervin Kozole in Dušan Korene. Osebno zmago s strmo cesto na Lisco je 410 krat v letu 2011 premagal Jernej Klinc, nekaj odličnih uvrstitev na rekreativni ravni v ženski konkurenci je dosegla Andreja Klemenčič. Leto 2012 ima, kot je v navadi, meje začrtane še nekaj višje. Aprila se je že uveljavljen ultramaratonski kolesar Mitja Rok, tudi član našega društva, uspešno spopadal z naravo, poškodbo…., na peklenski MTB etapni dirki, v Južnoafriški republiki, »Cape Epic«. Ultramaratonske dirke okrog Slovenije (DOS extreme) se bo udeležilo kar 8 članov.1190 kmdolgo dirko bosta najhitreje skušala prevoziti lani osmo uvrščeni Mitja Rok in novinec Iztok Pohar. Seveda bo preostalih šest sedelo v spremljevalnih vozilih, kot podporna ekipa. Junija se bo Jernej Klinc kar sedemkrat najhitreje trudil povzpeti na Pohorje na350 kmdolgi ultramaratonski dirki RAP. Julij je rezerviran za največji MTB dogodek v Evropi Salzkammergut trophy , kamor je namenjena močna sevniška ekspedicija. Na preostalih domačih rekreativnih dirkah kot je npr. Maraton Franja, Maraton Alpe in drugi, nas bo veliko naskakovalo osebne rekorde in dobre uvrstitve.

  V stiku bomo tudi z najboljšimi kolesarji v Pro Touru. Že tradicionalno se odpravimo na italijanski »Giro di Italia« koncem maja. Poleg spremljanja dirke bomo prekolesarili mnoge znane kolesarske prelaze, Mortirolo, Stelvio, Gavia…. Tudi junija bo po napovedih na slovenskih cestah mogoče spremljati svetovno močno konkurenco na Dirki po Sloveniji, kjer bo med navijači tudi sevniški dres.

 Kolesarke in kolesarji ostanimo aktivni tako in drugače, ter posvetimo nekaj časa tudi skupnem druženju na kolesu, organizacijskem delu, ali le klepetu.

 

predsednik KD Sevnica

  Robert Kosaber

Odgovori