Ves trud okoli vzpostavitve “kolesarske šole” mladih sevničanov je bil poplačan v soboto 20.04. z udeležbo in dobrim tekmovalnim nastopom na prvi letošnji dirki Veliki nagradi Medvod. Fantje in seveda trener si zaslužijo veliko pohvalo za resno in konstantno delo skozi dva meseca priprav. Dirka je pokazala, da prav nič ne zaostajamo za parimi velikimi sredinami, kateri se še sistematično ukvarjajo z vzgojo in treningi kolesarjev od začetkov do članskih in reprezentančnih vrst.  Za lažjo predstavo, s kakšnimi tekmovalnimi razmerami se fantje z trenerjem srečajo na tekmovanju je tukaj razpis in rezultati posameznih kategorij:

http://www.kolesarska-zveza.si/files/02_ock/tekmovalne_discipline/cestne_dirke/2013/Razpisi_2013/razpis_2013-.pdf

http://ss1.spletnik.si/4_4/000/000/367/928/2013.pdf

No , če povzamemo tekmovalni izkupiček, so sigurno največ vredne na novo pridobljene izkušnje, kako sploh izgledajo tekmovanja, ter spoznavanje konkurence. Naši fantje tekmujejo v kategoriji Dečki C (najmlajša kat. U 13) Gaber Vandur in Drejc Bedek, kateri še zaradi kasnejše pridružitve ni nastopil, ter Aljaž Prah ( Ml. mladinci U 17). Verjetno je bilo Aljažu najtežje tekmovati s konkurenco fantov, kateri so že v povprečju pet let v tekmovalnem ritmu. Vseeno je odnesel celo kožo med prerivanji v ozkih zavojih, ter dobro sledil skupini s povprečno hitrostjo cca 39 km/h. Izkušnje in nepoznavanje načina tekmovanja so botrovale k temu, da je nekje po sredi dirke le za malenkost zaostal za vodilno skupino, katere luknje ni bilo mogoče več zapolniti. Krožna dirka zahteva mnogo pospeševanj, zaviranj itd. , pa tudi diskvalifikacijo v primeru zaostanka celega kroga. Seveda tekmovalci ne zaostanejo za cel krog, temveč že po razjasnitvi realnega položaja sami odstopijo.

Drejc je imel možnost gledati odlično predstavo svojega vrstnika Gabra, ki se je suvereno kosal z vrstniki. Povdariti moramo, da sta tako Gaber , kot Drejc še 11 letnika med večino 12 letnikov, kateri tekmujejo v kategoriji dečkov C (U 13). Gaber je nedvomno pokazal veliko nadarjenost in dobro delo na treningih, saj je še v zadnji 1800 m krog, kot vodilni pripeljal skupino 15 kolesarjev. Najverjetneje so izkušnje in velika želja pripomogle k temu, da so bili ostali v zadnjem krogu močnejši in spretnejši. Vseeno je odnesel odličen rezultat s prve dirke 14. mesto in končanje dirke v prvi skupini. Med letniki 2002 bi zasedel celo tretje mesto.

Torej naj bo ves tekmovalni ” kolesarski cirkus” nova vzpodbuda za izpolnjevanje trenerjevih nasvetov. Želimo jim vsem skupaj uspešen nadalnji šporni razvoj.

Robert Kosaber

Odgovori