Hribovje mogočnega Salzkammerja.Korene Dušanu in Klinc Jerneju je uspel zavidanja vreden dosežek v svetu amaterskega kolesarstva. Oba znana sevniška kolesarja, ki se enako dobro počutita na cestnem, kot na gorskem kolesu sta po lanskoletni smoli z vremenom uspešno nastopila na najtežji enodnevni MTB preizkušnji na Solnograškem (AUT).

Sosedi so že pred mnogo leti  prepoznali gorsko kolesarstvo kot glavni adut poletne turistične sezone. Izredne naravne danosti za dano kolesarsko panogo ponujajo vrhunskim športnikom, kot tudi rekreativcem in izletniškim kolesarjem v celostnih turističnih aranžmajih.  Kmalu so spoznali še dodaten magnet za množični obisk po vzoru severnoevropskih prirediteljev velikih cestnih maratonov. Pred več kot desetimi leti je zaživel pravi festival gorskega kolesarstva v okolici Bad Goiserna pod Dachstainom s prepoznavnim imenom po pokrajini “Salzkammergut trophy”. Na več dnevni prireditvi, katero obišče cca 40 000 udeležencev in še najmanj trikrat toliko obiskovalcev, je mogoče najti vse, kar ima le pridih  po močnih kolesih. Sama tekmovalna prireditev zajema klasični MTB maraton v kar sedmih težavnostnih različicah, spust, eliminator, tekmovanje monokolesarjev, otrok , kolesarski sejem …… . Organizacija je z leti napredovala skoraj do popolnosti, saj si naši udeleženci skoraj ne morejo predstavljati svojega položaja na prizorišču, ko je predvideno in poskrbljeno prav vse.

Jernej , Dušan in Ervin so se že lansko leto spoprijeli s kraljevo preizkušnjo imenovano trasa A.  Trasa A predstavlja nepojemljive podatke. Dolga je 211 km, potrebno pa je zvrteti 7049 vm. Maraton je odprtega tipa, tako da prva mesta zasedajo profesionalni kolesarji, kateri s traso A opravijo v cca 10-11 urah. Skozi celotno traso so uvedene časovne zapore, katere tekmovalci ne smejo preseči, določen pa je tudi končni časovni limit , dobrih 15 ur. Torej lanski  uspešen debitantski nastop je preprečila zadnja časovna kontrola, pogojena s celodnevnim dežjem in temperaturami malo nad ničlo. Kdor jih pozna, je bil prepričan , da bodo treningi še intenzivnejši in uspeh s prečkanjem ciljne črte ni mogel izostati.  Dušan in Jernej sta s prijavo opravila že v februarju, nato pa le trening, oz mnogo treninga. 14.07. , ko je dirka potekala, je bilo usmiljeno tudi vreme, zato sta dirko suvereno zaključila. Salzkammer trasa A ni preizkušnja, kamor gre rekreativni kolesar dirkat, ampak jo poskušati prevoziti, podobno kot Čelovnik /opp.  Izteklo se je v predvidenih časovnih okvirih. S povprečno hitrosjo 13,4 km/h sta po startu ob 5h zjutraj zaključila ob 20.43 uri , s časom 15.43.  Startalo je 600 kolesarjev, cilj je uspelo prečkati 440 tim. Bravo za Jerneja in Dušana! Za pristne vtise na prizorišču, pa ju kar povrašajte ob priliki.

 

Odgovori