V imenu vseh članic in članov KD Sevnica najprej pozdravljam zveste udeležence skoka,  se  že priporočamo  za obisk tudi v prihodnje.

  Ob prijetnem  kolesarskem  vzdušju  na Lisci  si želimo nekoliko časa  nameniti  20. letu delovanja Kolesarskega društva Sevnica .

   V ta namen z veseljem  pozdravljam ustanovne člane ,  članice in člane, podpornike , oziroma sponzorje , predstavnika KŠTM,  predstavnika športne zveze Sevnica in župana občine Sevnice g. Srečka Ocvirka.  Pozdravljam tudi vse ostale obiskovalce Lisce.

 V nekaj stavkih bom predstavil neizbrisljive sledi dela članic in članov v preteklih 20. letih.

  Kolesarsko dogajanje v Sevnici se je pričelo že mnogo pred nastankom društva.  V 70 letih  prejšnjega stoletja je delovala kolesarska sekcija tekmovalnih cestnih kolesarjev v Športnem društvu Partizan. Po desetletju  praznine se je v Krškem, za območje Posavja formiral Kolesarski klub Savaprojekt.

 Pod okriljem  kluba Savaprojekt , ter angažiranju kasnejšega ustanovnega člana Staneta Krajnca in Športnega društva Florjanska z družino Traven, so bili izpeljani prvi štirje »Skoki na Lisco«. To je  od leta 1991 naprej. Tukaj najdemo razliko štirih let med Skokom in starostjo društva.

   Ustanovni zbor KD Sevnica se je zgodil spomladi leta 1995 .  Že na ustanovnem sestanku so bile začrtane smernice, katere nas združujejo še danes. Z leti delovanja sovpada število organiziranih Sevniških kolesarskih maratonov. Nadaljujemo tudi tradicijo današnje prireditve »Skok na Lisco«.

 Skozi vsa leta dajemo poudarek tudi družabnemu delu.  Skupinsko kolesarimo  vsak četrtek od aprila do novembra, dobivamo se tudi ob torkih. Organiziramo dnevne kolesarske izlete. Posebno doživeta so naša več dnevna kolesarjenja po Sloveniji, kjer praktično ni več poti , kjer ne bi kolesarili.  Na teh kolesarskih popotovanjih  nas je pot  zanesla tudi v Italijo, Avstrijo,  Madžarsko, Hrvaško in Srbijo. 

  Z leti  se na predloge članov naš nabor aktivnosti širi. V letu 2008 smo pričeli s kolesarskim  dnevom poimenovanim »Od zore do mraka« v počastitev praznika občine Sevnica.  Kolesarjenje v dobesednem pomenu naslova se dogaja v novembru na Martinovo soboto . Letos  nas pričakuje že osma ponovitev.   

 Za nami so tudi tri ponovitve »24 h Lisce«. Akcija se odvija konec aprila. Traja od 18 ure v petek , do 18 ure v soboto. Namen je druženje in humanitarna nota. Letos pa je bil zbrani denar porabljen za stroške mlade tekmovalne ekipe. Do sedaj je 15 vzponov  na Lisco  največje število ponovitev v 24 urah.

   Za dober pričetek kolesarske sezone smo pred dvema letoma pričeli z »Blagoslovom kolesarjev na Šmarčni«. Ob zelo obiskani  kolesarski poti skozi vas Šmarčna stoji nova cerkvica Svete Marije pomočnice  Kraj je skoraj idiličen  za dogodek z dobrim namenom.

Z veseljem se odzovemo na vsa povabila ob najrazličnejših prireditvah v osnovnih šolah in drugod v okolici.

   Zraven naštetega nikoli ne pozabimo na jesenski kostanjev piknik, ter novoletno zabavo. Na kostanjevem pikniku se člani na višku sezone pomerimo v kronometru.

  Nova in posebna je zgodba mladinske tekmovalne ekipe KD Sevnica – TANIN SEVNICA.  Deluje že tretjo sezono. 

  Kot dobro organizirano društvo smo hoteli nekaj dodati k športni pestrosti okolja . Ponuditi mladim šport, kateri nas združuje. Začetki in vsakršna nadgradnja organiziranosti je težavna.

 Z razumevanjem in strinjanjem  s projektom s strani generalnega sponzorja ekipe Tanin d.o.o.  in starši vadečih stopamo po tej poti korak za korakom.

  Ekipi so namenjena  štiri nova kolesa, kombi za prevoze na dirke in treninge, ter izredno predan trener Borut Pirš.  Delovati želimo v mlajših selekcijah z omejenim številom, zaradi same specifike treninga, logistike in s tem  povezanih stroškov. 

 Ker na mladih svet stoji dovolite , da predstavim ekipo in  nekatere  odlične dosežke .

 Sestavlja jo osem tekmovalcev. Po dva v posamezni selekciji od U-13 do U – 19. Tekmujejo na dirkah Pokala Slovenije , Državnih prvenstvih, Pokal Alpe Adria, in mednarodnih dirkah v soseščini……..

   Ekipa je s trenerjem  na čelu sevniško kolesarstvo postavila na kolesarski zemljevid,  ko na nas ne gledajo več kot muho enodnevnico, ampak  resno delujočo sredino. Bravo fantje!

  Naštete prireditve in dogajanja so plod prostovoljnega dela članic in članov.  Kot izpostavljen član društva bi ob tem   želel poudariti pomen angažiranja posameznika na najrazličnejših področjih organiziranega družbenega dogajanja . Organiziranost in skupinsko nastopanje daje družbi dodano vrednost in večjo možnost uresničitve interesov. Priznanje vsem , kateri ste dejavni na kakršnem koli področju, kot aktiven člen družbe.   

 

 Kolesarsko  društvo Sevnica ne bi zapolnilo  ves ta pregled dogajanj brez ustanovnih članov,  delujočih članov , ter  podpornikov in sponzorjev .  

 Vsem članicam in članom se zahvaljujem za opravljeno delo , sponzorjem  za podporo in zaupanje. Verjamem, da bomo nadaljevali vsaj s tako mero vneme kot do sedaj.  Vsem kolesarskim prijateljem zahvala  za udeleževanje na naših prireditvah, naj ostane tako tudi v bodoče.   

 

 Lep dan še naprej.         

 

Robert Kosaber

torta 2

Odgovori